Önkormányzat Napja Cserszegtomajon

 

2022. szeptember 30-án első alkalommal került megrendezésre az Önkormányzatok Napja Cserszegtomajon. 32 évvel ezelőtt 1990-ben  tartották az első Helyközi Választásokat hazánkban. Az Országgyűlés 2000-ben e napot az Önkormányzatok Napjává nyilvánította. Az eseményen a díszpolgárok méltatására is sor került.

 

 

A megemlékezés napján hivatalosan is átadásra került a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által kiírt pályázatának köszönhetően a babasarok a Hivatal épületében.

Ezt követően a képviselő-testület megjelent tagjai – Elekes István polgármester, Kupár-Kovács Fruzsina alpolgármester és Liszkai Erzsébet képviselő – valamint Farkas Ármin jegyző és Süliné Elekes Éva művelődésszervező várták a vendégeket egy közös eszmecserére a Kultúrházban.
Mit is jelent ma az önkormányzatiság? Elsőként Elekes István polgármester osztotta meg gondolatait e kérdésről.

A képen Gyuk János díszpolgárunk családjával Elekes István polgármester látható.


„Először 1990-ben indultam a helyközi választásokon itt Cserszegtomajon, még mint középiskolás. Akkor Gyuk Jánosssal együtt ültünk itt egy asztalnál és vártuk a fórumra érkezőket. Nem volt bor, üdítő, pogácsa, a fűtést még cserépkályha biztosította. Emlékszem nekünk kellett megrakni fával, hogy melegebb legyen. Nem volt ennyi minden mint most, de mégis sokkal érdeklődőbbek voltak az emberek. Nem volt online világ, csak a valóság. Ma rohan mindenki, ha valaki el szeretne mondani valamit akkor a közösségi médiára felcsatlakozva otthon a foteljében ülve teszi meg azt, nem látja a másikat. Mi annak idején elmentünk egymáshoz, csak úgy tudtunk beszélgetni. Nem azt mondom, hogy menjünk vissza felé az időben, mert a mai kor vívmányai valóban könnyebbé teszik az életünket, ám észre kell vennünk azt is, hogy nagyon el is kényelmesítették azt. Az utóbbi évek sorozatos csapásai – járvány, háború – azonban újra egy kicsit talán más irányba terelték az emberek figyelmét. A nehéz élethelyzetek egyben mindig új kihívásokat, újabb életszemléletet is követelnek. Én bízom benne hogy e megtiszteltetésnek, mellyel polgármester lettem, a jövőben is meg tudok majd felelni... Arra kérek mindenkit, hogy osszák meg velünk a gondolataikat, hogy együtt tudjunk továbbmenni az előttünk álló nem könnyű úton….”


Liszkai Erzsébet, a Pénzügyi Bizottság elnöke arról beszélt, milyen ma képviselőnek lenni településünkön.

 A képen Dr. Bakonyi Károly díszpolgárunk leányával és kísérőjével Liszkai Erzsébet képviselő látható. 


„Dunaújvárosból költöztünk Cserszegtomajra. Mindig könyvelőként dolgoztam, így számomra a számok, jogszabályok világa jelenti a komfort zónát. Kicsit irigykedve hallgattam Istvánt, milyen régi gyökerekkel rendelkezik e települést illetően, ahol én 8 éve élek. Ám úgy gondolom, hogy néha jót tesz az is, ha valaki kívülről érkezik mint én, mert sok olyan dolgot észreveszek, amit esetleg az itt élők a berögződött szokásaiktól nem. Mindig keresem a lehetőségeket, hogy tudna az önkormányzatunk a lehető leggazdaságosabban működni, pláne most van e szemléletre szükség, amikor lassan a fennmaradásunk a tét. Ami számomra nagyon furcsa, az az emberi hozzáállás a másik emberhez. Igen, ma sokaknál nem a szemtől-szembe véleményalkotás a jellemző, mely a konfliktusokon keresztül viszályokat szít emberek között. Így aztán a számok világán túl az emberek lelki világával is kell foglalkoznunk, bár nehéz úgy, ha nem jönnek el olyan helyekre, ahol találkozhatnánk. Bízom benne, hogy ezen is sikerül majd változtatnunk…”


Farkas Ármin, mint Cserszegtomaj jegyzője a Hivatal életéről osztotta meg gondolatait.

 


„Véleményem szerint az önkormányzatokra nem azért van szükség, mert az aktuális jogszabályi környezet előírja a működésüket, hanem azért, mert a települési lakóközösségi szinten történő összefogás, társadalmi szerveződés az ember természetéből fakadó igény. Az ilyen formán megvalósuló közösségi összefogás lényege pedig a közösség tagjainak érdekérvényesítő készségének felnagyítása, valamint a közös érdekek előnyre juttatása.
Nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzat és annak hivatala valójában a település lakóié, az ő érdekeiket, céljaik elérését kell, hogy szolgálja. Örülnék, ha mindenki magáénak érezné a település közügyeit, a községet érintő sikerekkel és nehézségekkel egyaránt.
Szeretném kiemelni, hogy a közszolgálati szerepvállalás valóban szolgálatot jelent. Nekünk köztisztviselőknek vagy képviselőknek a lakosság, illetve az ügyfelek szolgálata jelenti a hivatásunk teljesítésének alapját.
Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy forduljon a hivatalhoz bizalommal bármely felmerülő kérdés, probléma vagy javaslattétel esetén, biztos vagyok abban, hogy minden ügyben találunk kedvező megoldást.”
Kupár-Kovács Fruzsina elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy olyan embereket mutathat be, akiket személyesen is ismert, akikhez gyermekkori szálak is fűzik.

 

Györei Györgyné díszpolgárunk fiával és barátokkal Kupár-Kovács Fruzsina alpolgármester látható.


Süliné Elekes Éva először 2004-től 2013-ig dolgozott művelődésszervezőként Cserszegtomajon. Munkássága során minden évben elkészítette Cserszegtomaj bőrkötéses Évkönyvét, melyben az az évben történt eseményt leírással, képekkel rögzített az utókor számára. E könyvek megtekintése nagy sikert aratott a vendégek körében, hiszen mindenki megtalálta benne önmagát vagy szeretteit, ismerőseit. A díszpolgárok méltatásában is segítségül szolgáltak.

Díszpolgárok
A díszpolgári cím egy erkölcsi elismerés, amellyel a település tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek. 2022. szeptember 30-ig Cserszegtomajon 10 személy kapott ilyen elismerést. Most az ő életüket próbáljuk felidézni, hiszen életművük örök érvényű.

1. Bódis József volt az első díszpolgára Cserszegtomajnak, aki 1994-ben kapta meg e címet.

Egykori tanácselnök mellett VB (Végrehajtó Bizottság) titkár volt, majd később jegyző lett.
A községben hosszú időn át végzett kiemelkedő közéleti, társadalmi munkájáért, a település tekintélyének belföldön és külföldön történő emeléséért kapta e díjat.

A mai napig a művészetek pártfogója, hiszen a Cserszegtomajon működő  Műszak (Művészek Szabad Alkotó Közösségének) rendszeres támogatója és látogatója is. Mindig és mindenkor támogatta a településen elinduló, működő értékteremtő közösségeket.   

Az Ő életpályája jól tükrözi számunkra, hogy segíteni bárhol és bárki tud, aki szeretné, hogy egy adott közösség fennmaradjon és minél szélesebb körben ismertté váljon.

Köszönjük!


2. Györei Györgyné Gizike három évvel később 1997-ben lett díszpolgárunk.

 

Egész életét a falunak szentelte, többek között anyakönyvvezető is volt, életének utolsó napjáig a Nyugdíjas Klub elnöke volt.  A községben hosszú időn át végzett kiemelkedő közéleti, társadalmi, lakosság körében kifejtett kiemelkedő kulturális szervező munkájáért ismert el a település.
Azt hiszem, hogy Gizi mami megmutatta, hogy egy kis közösség csak akkor tud fennmaradni, ha az önzetlen tisztán látás irányítja. Ha képesek vagyunk arra, hogy leüljünk egymással és szemtől szembe megbeszéljük a problémáinkat, az örömök pedig mindenki számára boldogságot szerezzenek.
Köszönjük  
3. Palaczkí Ferencnek szintén három évvel később 2000-ben adományozta településünk önkormányzat a díszpolgári elismerést.

1967-ben költözött Cserszegtomajra. Az iskolában magyar – történelem szakos tanárként helyezkedett el. Hét évig csapatvezető, 10 évig kultúrotthon vezető és községi könyvtáros volt. 1994-ben vonult nyugdíjba, 27 évig volt az iskola megbecsült pedagógusa.
Gyűjtő munkája által 1996. március 15-én Cserszegtomaj története kötet formájában elkészült.
1976-ban kiváló munkájáért Veszprém Megyéért Érdemrend ezüst fokozatát, 1989-ben kiváló munkájáért az Oktatási Minisztériumtól kitüntető oklevelet kapott.

Palaczki Ferenc, olyan életet élt, mely tele volt tenni akarással a múltunk, kultúránk és a közösségépítés területén.  A gyermekkel közösen kutatta településünk történetét, gyűjtötte régiségit és mindezt elültette tanulói szívében.

Köszönjük!


4. Dr. Bakonyi Károly,  aki 2002-ben lett díszpolgárunk.

 

Szőlőnemesítő, aki 1947-től a cserszegtomaji Georgikon Szőlőtelep vezetője volt.

A szőlőtermesztés és borászat fejlődése az utóbbi évtizedekben nagy léptékben haladt előre. Ehhez alapfeltétel volt kutatás és nemesítéssel előállítható új és intenzíven termeszthető szőlőfajták sora.
Hazánkban az eredményeket évtizedek múltán hozó szőlőnemesítés jeles személyisége Dr. Bakonyi Károly. A végtelen becsületes,  hiteles és nagyszerű szakember az alany-, a  bor-szőlő- és csemegeszőlőfajták nemesítése terén kiváló eredményekkel gazdagította a  Kárpát-medence szőlő- és borkultúráját, valamint hozzájárult a magyar szőlő- és borágazat hazai és nemzetközi híréhez. Munkájának nagyszerűségét fémjelzi életművének a Magyar Nemzeti Értéktárba kerülése.
A Cserszegi Fűszeres borával 1998-ban Angliában megnyerte az Év bora címet.

Mi is az amivel inspirálhat Bennünket Dr. Bakonyi Károly? Úgy gondolom a hite, az ami nélkül soha nem állt volna neki semminek. Úgy vallotta, hogy bármihez is kezdünk az életben, ha hittel tesszük csak akkor álljunk Neki, ahogyan Ő is tette.


5. Horváth Jenő, aki 2004-ben kapta meg e díjat.

 

Posztumusz díjként kapta meg a díszpolgári címet a környezet megóvásáért és a környezetvédelmi tevékenységéért, valamint a településért végzett áldozatos munkájáért. Ő hozta létre az országos hírű Arborétumot, ő építtette meg a 32 méter magas Margit kilátót felesége tiszteletére, valamint a település egyik lelkes támogatója is volt hosszú éveken keresztül.

Horváth Jenő arborétumát a községben csak  " Horváth - kert " -nek nevezik, a község tomaji részén helyezkedik el.     
A cserszegtomaji területet 1966-ban vásárolta meg, 1967-ben telepített be 1 hektár területet örökzöldekkel a hévízi anyatelepről. 1970 -re történt meg az egész 2,3 hektáros terület örökzöldekkel való teljes betelepítése, magvetések , iskolázások, stb.                                        
A kert  a 80 - as évekre Európa legnagyobb fenyőgyűjteményévé nőtte ki magát, több mint száz fenyőfaj található meg, amelyek a világ különböző helyeiről származnak, s köztük jó néhány egyedi darab, melyeket Horváth Jenő tudományos módszereivel állított elő.
1962 - től az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon I. díjat nyer fáival minden évben. 1974 ben az Erfurti Világkiállitáson új változataival   I. ,  II. és III. díjat nyert.                                         Adományaival hozzájárul a község fejlődéséhez, pl. a templom  (tomaji) felújításához. Itt tartották 50. házassági évfordulójukat is  Jenő bácsi és Margó néni, aki nyugdíjas tanárnő. Gyermekük sohasem volt, így örökös híján a kert ismerősökre szállt. 2016- ban a Margit kilátó is bezárta kapuit.

Horváth Jenő varázslatos természeti kincset alkotott községünkben, mindig bízott munkája gyümölcsében és elszántan kutatott egész életében. Elszántsága, mellyel természeti értékeinket növelte például szolgálhat mindannyiunk számára.

Köszönjük!


6. Gyuk János munkásságáért 2010-ben kapta meg a Cserszegtomaj Díszpolgára kitüntetését.

 

1955. május 7-én született Gyuk János, aki egész életét Cserszegtomaj Önkormányzata szolgálatában töltötte egészen nyugdíjba vonulásáig. Először adóügyi ügyintézőként, majd 1990-től 2010-ig Cserszegtomaj polgármesterként tett meg mindent, hogy hegyközségünk szépüljön, épüljön. Barátsággal fogadott mindenkit, aki hozzá fordult problémáival. Meghallgatta, segítette, szerette az embereket.
20 éves polgármestersége alatt településünkön az óvoda és az iskola számára mindig, minden segítséget megpróbált nyújtani. Ezenkívül támogatta a civil szervezeteket és ha tehette mindig meglátogatta őket egy-egy alkalommal.

Minden kezdeményezés, mely településünk fejlődését, közösségeink  aktivitását elősegítette mindig támogatást nyert Nála.

Nyitottsága, mások elfogadása és pozitív szemlélete igazi értéket nyújt a minden napi életünk során ma is.

Köszönjük!
7. Kovács Viktor 2011-ben lett Cserszegtomaj Díszpolgárai

 

2011. december 21-én a Falukarácsonyi ünnepség keretében kapta ezen elismerést. Bortermelő, aki a Tomaji falurészen született 1941-ben. Édesapja korai halála miatt már 6 évesen a szőlőskertben kellett dolgoznia. A Magyar Postánál mozgópostás beosztásban dolgozott, településünkön mezőőri feladatokat is ellátott. Alapítója volt községünk Vállalkozói egyesületének, 1990-ben Cserszegtomaj Képviselő - testületének tagjává választották. Az iskolánk bővítési munkáiban, majd az óvoda átalakításában társadalmi munkájával, példamutató tevékenységével tűnt ki.
Falusi vendéglátóként messze földön ismertté és kedveltté tette Cserszegtomajt.

A mezőgazdasági munkákat, akár a barackosában, akár a szőlőiben mindig nagy odaadással végezte. Ma is nagy tanítónk lehet a tökéletességre való törekvés eszménye, mely mindenkiből és mindenből a legjobbat hozza elő.
 
Köszönjük!

8. Bernáth Tibor szintén 2011. évben kapta meg Cserszegtomaj Díszpolgára címet, sőt ugyanazon a Falukarácsonyi ünnepségen, melyen Kovács Viktor.

Bernáth Tibor díszpolgárnak Elekes István polgármester köszönte meg áldozatos munkáját.

Szőlősgazda, aki 1937. december 5-én Bükkön született. 1948-ban Zalahalápra költözött, itt járt iskolába 1952-ig. Ezt követően a tapolcai gimnáziumban tanult 3 évig, majd az utolsó évet Balatonfüreden töltötte a borászati és szőlészeti iskolában, ahol leérettségizett. 1975-ben a Kertészeti Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Kar szőlész, borász üzemmérnök szakán végzett. 1971-ben a keszthelyi Agrártudományi Főiskola cserszegtomaji szőlészeti telephelyvezetője volt. 1996. január 1-től nyugdíjas. 2001 – 2006 ig Cserszegtomaj alpolgármestere, aki a Nyugat-Balatoni Hegyközség helyettes hegybírója is volt.

 Mindig is a szőlő és a bortermelés felé fordította figyelmét. Megmutatta, ha az ember egy dologra összpontosítja a figyelmét nagy dolgokat érhet el az életben.

Köszönjük!

9. Márton László 2012. évben lett Cserszegtomaj Díszpolgára.

Márton Lászlónak köszönhető Dálnok és Cserszegtomaj községek kapcsolatának kiépítése, amely 2005-ben Barátság Szerződésben is rögzítésre került.
Szorgalmazta és fontosnak tartotta, hogy ne csak az Önkormányzatok között, hanem az intézmények között is alakuljon ki kapcsolat, amely megvalósult, így éveken keresztül diákok cseretáborozására is, rendszeresen sor kerülhetett.
Folyamatosan közreműködött a magyarok közötti testvériség és barátság erősítésében, törekedett a települések közötti kapcsolat ápolásában, kulturális értékek közvetítésében és megőrzésében.
A rendszeres találkozások alkalmával, fontosnak tartotta új kapcsolatok kialakítását, a barátságok elmélyítését, egymás hagyományainak megismerését és a tapasztalatcserét.
Átérezte az összetartozás fontosságát, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetett az anyaország és a határon túli magyarság közötti kapcsolattartásra.

Köszönjük!


10. Juhászné Gyutai Anikó 2021. évben szintén a Falukarácsonyi ünnepségen lett Cserszegtomaj Díszpolgára.

Anikó, első munkahelye a Cserszegtomaji Általános Iskola volt, ahol 1986.08.15-től pedagógusa, majd 1996.08.15-től az iskola intézményvezetője lett.
Az iskola igazgatójaként több évtizede tanít Cserszegtomajon tanári és igazgatói munkakörben. Több diák ért el tanulmányi versenyeken országos helyezést, vagy ért el kimagasló eredményeket több sportágban. Az iskola által indított szakkörök, diák foglalkozások terén is több újdonság bevezetése köthető igazgatói ténykedéséhez. Az iskola mára nem csak oktatási intézmény, de a diákok, fiatalok kulturális központja is lett.
A veszélyhelyzet alatt a tanítás megszervezése, és az oktatás - a lehetőségekhez képest - legjobb szinten tartása is komoly feladat volt, amit sikerült megoldani irányítása alatt.
Mára a diákok száma olyan mértékben nőtt településünkön, aminek a kezelése komoly kihívást jelent. Településünk diákjai az iskola falai között fejlesztő és szeretetteljes légköréért ezúton mondunk köszönetet.

A találkozó családias beszélgetéssel zárult. Köszönjük mindenkinek, akik megtisztelték a rendezvényt jelenlétükkel, gondolataikkal.

Készítette: Süliné Elekes Éva

Fotók: Kupár-Kovács Fruzsina és Süliné Elekes Éva