Megújul a Cserszegtomaji Kútbarlang (2020. 11. 07.)

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének közös sikeres pályázata által, a Cserszegtomaji Kútbarlangban kútgyűrű és az 1987-ben készült létra cseréjére kerül sor. 2020. november 7-én a kútgyűrű cseréje megtörtént.

A munkálatokat a helyi Labirint Karszt- és Barlangkutató Természetes Személyek Közösségének vezetője, Takács Ferdinánd és a kutatásvezetője Bézsenyi Zsolt irányította. A barlangászok összetartozását bizonyítja, hogy a Pesti és a Dunántúli barlangászok tagjai jöttek el Cserszegtomajra, hogy az eredeti kútgyűrűt kiemelve teljesen új lejárata lehessen a barlangnak. A munkálatokhoz Cserszegtomaj Nagyközség Önkormányzata vállalta a munkagép költségeit, amely által Merics Gyula szakszerű munkájának köszönhetően, kiemelésre került a régi kútgyűrű. E munkálatokra azért is volt szükség, mert az új 5 pihenővel rendelkező létrarendszert, csak egy nagyobb lejáraton lehet majd beépíteni.

 

Köszönjük mindenkinek, akik segítették a 33 évvel ezelőtt készült régi létrarendszer cseréjének feltételeinek megteremtését az új kútgyűrű elkészítését.

 

Készítette: Süliné Elekes Éva