Dr. Bakonyi Károlyra emlékeztünk

2020. november 4-én Károly nap alkalmából, Dr. Bakonyi Károlyra emlékeztünk a Cserszegi Fűszeres téren, Cserszegtomajon. Idén 10 esztendeje, hogy a szőlőnemesítő - aki örökre beírta nevét településünk történetébe - az örök szőlőlugasok árnyékában megpihent. 2001-ben Dr. Bakonyi Károly Cserszegtomaj díszpolgára lett.

 

Elekes István polgármester köszöntő beszédében kiemelte, példaértékű, hogy bár a világ ismerte őt, de Ő mégis megmaradt egyszerű, igaz embernek. Sok esetben igazabb tükröt mutatnak mások önmagunkról, mint bármi más. Amikor Karcsi bácsiról beszélnek borász társai, ismerősei, kutatók azt mindig nagy szeretettel és tisztelettel teszik. Tíz év távlatából is jól látszik, milyen mély nyomott hagyott Ő a borkultúrára, a kutató társaira, családjára, barátaira, ránk cserszegtomajiakra. Reméljük életútja, szakmai tudása és nem utolsó sorban jó humora sosem múlik feledésbe, Cserszegtomaj Önkormányzata erre törekszik.

 

Kupár-Kovács Fruzsina a Kulturális- és Sport Bizottság elnöke megkereste azt a kapcsot, ami ő és Karcsi bácsi között van. Elmondta, hogy igazából gyermekkora óta élete része volt, hiszen egy ebédnél, vendégségben mindig koccintottak egy jó pohár Cserszegi Fűszeressel. Sokáig ennek nagy jelentőséget nem tulajdonított, mert természetes volt. Aztán később az egyetemen, baráti társaságban egyre többször a beszélgetés központjába került a finom nedű, melyet az ő falujáról neveztek el. Így nem csoda, hogy zárszóként ezt mondta: „Azt hiszem, én Karcsi bácsi miatt vagyok büszkébb cserszegtomaji…..”

E napon a helyi Tátika Népdalkör, akik szintén ismerték Karcsi bácsit, bordalcsokorral színesítették a visszatekintést.

 

A család részéről leánya, Bakonyi Judit többek közt bemutatta a nyáron megjelent emlékkönyvet, mely édesapja Dr. Bakonyi Károlyra való visszatekintéseket foglal magába barátoktól, családtagoktól és szaktársaktól. A címe, Szemezgetés Dr. Bakonyi Károly szőlőnemsítő életéből. Ezt követően fia, Dr. Bakonyi László elmesélte, hogy édesapjának 3 gyermeke volt, Judit, ő és a Cserszegi Fűszeres. E híressé vált bor születéséről, a családjuk életéről hallhattunk tőle vidám történeteket.

Köszönjük mindenkinek, akik e napon velünk voltak. Mindenkinek jó egészséget kívánunk egy képzeletbeli Cserszegi Fűszeressel!

 

Készítette: Süliné Elekes Éva

Fotók: Dékány Péter