Előadás, Agapé és elköszönés Dr. Fodor János atyától a Cserszegi Templomba


2020. július 24-én délután a Cserszegi Rózsafüzér Királynéja Templom egyházközössége sok finom süteménnyel, a finomságok illatával töltötte meg a Kultúrházunkat.

A Borkultúra és a kereszténység történelmi és aktuális összefonódása köré épülő előadás kapcsán, Dr. Fodor János atya elmondta, hogy Cserszegtomaj bár nagyon híres a borkultúrájáról, de másik oldalról nagyon fontos, hogy a bor a templomba járók, a hívők szemében egyben az az anyag is, melyet a Szentmisék alkalmával Isten átalakít saját vérévé. Sok minden történik az életben, akár a misék alkalmával is, melyet nem lehet megmagyarázni, misztériumok maradnak egész életünkben.

Az atyát követően Kovács Baranbás a Pannon Egyetem Georgikon Karának munkatársa a bor és a kereszténység összefüggéseiről mesélt.

A Bibliában először Noéval kapcsolatban esik szó a borról. Noé nevének jelentése is egyes teológusok szerint nyugalom, vigasztal.

„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete. És ivék a borból és megrészegedék és meztelen vala sátra közepén” (Móz.I. 9, 20-21.) A bor mondhatni, hogy végig kísérte az emberiségünk történelmét. Ma a kereszténység és a bor összefonódásának egy ékes mintája a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, melyet Kr.u. 996-ban alapítottak. Évente 300 000 bort palackoznak, bemutató termükbe folyamatosan várják a látogatókat. Természetesen, ha szőlő és Cserszegtomaj, akkor a Cserszegi Fűszeres és Dr. Bakonyi Károly munkássága sem maradhatott ki a bemutatásból. Az előadást követően egy kis borkostolásra is sor került.

Az egyházközösség és az önkormányzat egy-egy üveg finom Cserszegi Fűszeressel köszönte meg Dr. Fodor János Atya közösségépítő munkáját.

A továbbiakban Mezei András Atya fogja az egyházközösség építő munkáit folytatni.