Teadélután – "42 év Cserszegtomaj szolgálatában" Cserszegtomaji Kútbarlang

 

Teadélutáni programsorozatunkat 2 évvel ezelőtt azért indítottuk el, hogy megismerjük egymást, megismerjük azokat az értékeket amik körül vesznek bennünket. Továbbá foglalkozzunk azokkal az emberi dolgokkal, melyek az életünk részeként boldogabbá, könnyebbé tehetik az életünket.
2024. március 4-én délután 17 órától Takács-Szencz Lívia és Takács Ferdinánd fogadta el a meghívást e napra, és a Cserszegtomaji Kútbarlang mellett számos természeti kincsekről tartottak képes, kisfilmes bemutatót.

 

Takács Ferdinánd festő és barlangkutató mesélte el történetét, hogyan is vált  a természetjáró, felfedező barlangásszá.   
42 év Cserszegtomaj szolgálatában – ezt a címet választottam e délutánra. 1981-ben ismerkedtem meg a budapesti barlangkutatókkal, akik 1982-ben vittek le a kútbarlangba, én pedig ott ragadtam. A 80-as évek közepétől nyílt napokat szerveztünk ahol civil embereket vittünk le a mélybe. Nagyon sok fiatal jelentkezett, melynek hatására 1988 karácsonyán megalakítottuk a helyi Cserszegtomaji Labirint Barlangkutató Klubot. Akkor még jól működött a településen a TSZ (Termelő Szövetkezet) - melyben én is dolgoztam – ők patronáltak bennünket. A barlangkutatás ugyanis drága és rendkívül veszélyes sportág.
1983-ban Cserszegtomajon rendeztük meg az első Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat országos táborát, mely kimondottan a Cserszegtomaji Kútbarlangra és az Acheron barlangra fókuszált. Mind a kettő Tomajon található.
A megalakulásunk után gyorsan jöttek a barlangkutatási sikerek. 1991-ben a Keszthelyi hegységben Balatonedericsnél megtaláltuk a Csodabogyós barlangot. Ez akkor Magyarországon az évtized felfedezése volt, mert ekkora méretű tektonikus barlangot addig még nem találtak hazánkban. Az egyik fele mészkő a másik fele dolomit.


1991-ben megrendeztük a második vándorgyűlést a „Palotai kultúrháznál” , mely ma a Festetics Pince. 9 évünk ment el a Csodabogyós barlang kutatására. Én két oldalborda töréssel megúsztam.
Volt még kettő nagyszabású expedíciónk. 1996-ban és 1997-ben klimatológiai és élettani vizsgálatok folytak a kútbarlangban, ekkor történt meg a barlang villamosítása, mely során 186 órát dogoztam lent, hogy a műszereinket tudjuk üzemeltetni. Teljes orvosi stáb, egy meteorológia kocsi, ami a települések légszennyezését méri ott volt a kút mellett. A kútból szivattyúztuk fel a levegőt és 16 paraméterben vizsgálták a lenti és a fenti levegő összehasonlítását. Ebből tudjuk, hogy a barlang bakteriológiai szempontból csiramentes, de nem csak ez a barlang, hanem minden barlang.
Amikor én elkezdtem a barlangászást, akkor még csak egy szál kötélen lehetett le és feljönni. Majd 1987-ben a TSZ jóvoltából 60 méter hosszú vaslétrát építettünk be a kútba, hogy könnyítsük a le és feljutást.
1989-től mi kutatjuk a barlangot, de nemcsak a Cserszegtomaji kútbarlangot, hanem a Csodabogyós és az Acheron barlangot is.  Cserszegtomaj határában találtunk kettő új barlangot az Apalányai barlangot és az Újévi Kétlik barlangot. Az a közös bennük, hogy mindegyik hévízi eredetű.
2005-től 2009-ig 4 év alatt sikerült feltérképeznünk a barlangot, mely 3 320 méter ismert területet foglal magába. Ezt a nagyságot be is tudjuk járni. Ez a világ legkényelmesebb barlangja, mert fekve lehet benne közlekedni. Vannak benne nagy termek. Úgy kell elképzelni, hogy amikor a Hévíz feltört akkor a nagy termek egy tölcsért képeztek. Mivel alatta triász kori mészkő van és hidrotermális mozgások megindultak ezen a területen, feltölt a hévíz és keveredett a karsztvízzel, ezek a vizek oldották ki a homokkő alól a triászt és szállították el amerre ment a hévíz. Jelenleg a barlang a régi triász felszínének negatív lenyomata, melyek tele vannak a régi triászkori időszakban élt trópusi növényekkel. A növények idősebbek, mint maga a barlang.  A nagy termeket szűk járatok kötik össze.
2010-ben pályáztunk a Zala Megye Csodája címre, melyet a kútbarlang meg is nyert.
2020-21-ben rendeztünk egy újabb barlangi expedíciót. Itt az őshévíz nyomába mentünk, tehát Reziből indultunk Cserszegtomajra.
Sokan kérdezik, hogy meg lehet-e nyitni a barlangot a nyilvánosság előtt? 2 darab konkrét építési tervet készítettünk. A barlang lejáratával szemben lévő területről egy aknával lehetne megoldani a bemenetelt.
Az Európai Uniónak köszönhetően a Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága elnyert pályázata által ki tudtuk cserélni a 35-40 éves vaslétrákat, melybe 5 pihenő szint van beépítve. Ez 4,5 millió forintba került.

Az előadást követően két kisfilmet vetítettek le az előadók.

A Cserszegtomaji Kútbarlang még ha nem is láthatja mindenki, de mégis egy rendkívüli kincse településünknek. A lenti világ csendje nyugalmat, békét sugall minden látogató számára. Szűk, kis járatok, folyosó szerű kuszodák után az ember egyszer csak egy hatalmas teremben találja magát. Körülnézve pedig rájön, hogy milyen aprócskák is vagyunk ezen a bolygón, mennyire kis porszemekként veszünk részt a világ életében és mennyire nem törődünk azzal amink van, ami körülvesz bennünket nem csak a világban, de a szűk környezetünkben sem. A lábunk alatt egy ilyen csodálatos világ felett élünk. Tegyünk érte, ha csak annyit is, hogy megismerjük!

Köszönjük e tartalmas délutánt.